ВЕЛИКИ ШКОЛСКИ ЧАС

Велики школски час и молебан

ИЗВОР: Б92, БЕТА
Крагујевац — У спомен парку „Крагујевачки октобар“ данас је код споменика ђацима и професорима стрељаним у Другом светском рату одржан молебан и Велики школски час.

Foto: Tanjug

Фото: Тањуг
Стрељање у Крагујевцу 21. октобра 1941. представља један од највећих злочина немачке војске у Другом светском рату, у ком је настрадало око три хиљаде цивила.

У крагујевачким Шумарицама се више од пет деценија организује комеморативна и уметничка манифестација у знак сећања на стрељане жртве. Овом приликом венце палим жртвама положио је председник Србије.

„Колико год година да прође, сваки пут кад је Велики школски час, као да се тог часа дешава и данас се видело да је било пуно инспирације у извођачима и радује ме што пуно деце долази да сазна ту нашу историју, тешку прошлост, али шта је било – било је, идемо даље“, казао је председник Србије Томислав Николић у Крагујевцу.

Великом школском часу су присуствовали амбасадори Русије, Белорусије, Словачке и Немачке. Прошло је више од седамдесет година откако су Немци убили недужне цивиле у Крагујевцу.

Амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм истакао је да је прошло 73 године откако су немачки војници убили недужне цивиле у Крагујевцу.

„За мене као немачког амбасадора ово је моменат који ме покреће да дођем на једну овакву манифестацију, јер је прошло 73 године када су немачки војници усмртили више хиљада грађана. Долазим овде сваке године и сматрам да је ово моја лична обавеза“, навео је Вилхелм приликом полагања венаца.

Венце су осим председника Николића и немачког амбасадора, положили и делегација Прве крагујевачке гимназије, градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и представници министарстава рада, одбране, просвете, унутрашњих послова.

Фото: Тањуг
Фото: Тањуг
Манифестацијом Велики школски час, Крагујевац и Србија ове године свету шаљу поруку да се никада и нигде не понови такав злочин из Другог светског рата, када су немачке окупационе снаге у том граду и његовој околини страљале хиљаде недужних мушкараца, жене и деце, међу којима су били и ђаци и професори Гимназије.

На Великом школском часу, београдски и крагујевачки глумци извели су музичко-сценски програм сачињен од делова из више од 30 поема и драма које су написали домаћи и страни аутори у знак сећања на стрељане у Крагујевцу у Другом светском рату.

Избор делова из поема и драма, изведених у протекле три деценије на Великом школском часу, приредио је крагујевачки књижевник Видосав Стевановић.

Foto: Tanjug

Фото: Тањуг
Великом школском часу присуствовали су и венце крај споменика „Пето три“ положили поред председника Николића и представници Скупштине Србије, Владе Србије, амбасадори Немачке, Русије, Белорусије, Словачке и Палестине, представници Војске Србије, верских заједница, делегације 14 градова побратима Крагујевца, као и ученици и професори Прве крагујевачке гимназије.

Манифестацији су присуствовали бројни грађани, међу којима и потомци стрељаних.

Немачке окупационе снаге стрељале су 20. и 21. октобра 1941. године више хиљада цивила у знак одмазде и тај догађај се сматра једним од најтрагичнијих који се догодио на тлу Републике Србије у Другом светском рату.

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН