ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

 

Низом манифестација у Србији и свету обележава се Дан победе над фазимом у Другом светском рату. Истовремено, обележава се и Дан Европе, јер су 9. маја 1950. године постављени темељи Европске уније.

Председник Србије Томислав Николић данас је, поводом 9. маја – Дана победе над фашизмом, положио венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.

Tomislav-Nikolic-na-Avali.jpg

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju.

U Berlinu je nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine, potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke.

U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno.

Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni.

Državna komisija SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

Deveti maj se obeležava i kao Dan Evrope, jer je na taj dan 1950. godine tadašnji francuski ministar spoljnih poslova Rober Šuman postavio temelje za stvaranje ujedinjene Evrope.

Pre 64 godine, neposredno posle Drugog svetskog rata, u vreme kada je još vladalo duboko nepoverenje između vekovnih neprijatelja Francuske i Nemačke, Šuman je objavio dokument koji će ostati zapamćen kao „Šumanova deklaracija“, u kojem je predložio formiranje neke vrste evropske federacije, kao sredstva za očuvanje mira.

Šumanov plan se danas smatra začetkom procesa evropskih integracija, a Šuman ocem današnje Evropske unije.

9. maj 2

9. maj

Bili smo danas na groblju oslobodilaca Beograda povodom 9. maja – Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i odali počast borcima protiv fašizma.

Pripremio,

Matić Damir

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН