СПАСОВДАН

 

29.мај: СПАСОВДАН

Spasovdan 1

Vaznesenje - Pskovsko Pecerski manastir

Спасовдан је велики Господњи празник када прослављамо вазнесење Господа нашег Исуса Христа. Пошто је васкрсао, Христос се јављао ученицима наредних четрдесет дана, како би их уверио у своје пророчанство да ће трећег дана устати из мртвих. Било је и међу ученицима Христовим оних који нису могли да поверују у такво чудо. Један од њих био је и апостол Тома, који је рекао да док не види Христа и не опипа ране Његове неће поверовати да је устао из мртвих. Пошто му се Исус јавио и рекао му да опипа ране како би се уверио, апостол Тома је исповедио веру у Христа, Сина Божијег; а због његове сумње прозван је неверни Тома. Христос је ученицима говорио о Царству Божијем које ће се тек успоставити и обећао им је да ће Свети Дух сићи ускоро на њих ( апостоле) и да ће тада и они започети своју проповед по свету. Док им је то говорио, Христос се подигао са земље и на облаку се вазнео на небеса. Док су све то апостоли посматрали, два човека у белим хаљинама су стала поред њих и рекли им: „ Људи Галилејци, што стојите и гледате на небо? Овај Исус који се од вас вазнесе на небо, тако ће исто доћи као што га видесте да одлази на небо“.

Спасовдан је покретан празник, као и Васкрс, јер се прославља у четрдесети дан по Васкрсу и увек пада у четвртак. У току претходних четрдесет дана, у цркви смо се све време поздрављали радосним поздравом „ Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!“ до овог наредног великог празника, Спасовдана.

Празник Спасовдан је и слава града Београда и обележава се спасовданском литијом. Након Свете Литургије, патријарх поведе литију кроз централни део града, од Вазнесењске цркве, у којој учествује и велики број људи.

Припремила,

проф. Весна Курјаков

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН