БАЊЕ НА КАРТИ СРБИЈЕ

banje srbije mapa

Detaljni prikaz položaja većine banja Srbije

Sa geografske tačke gledišta, Srbija je bogata banjama, raspoređenim preko cele njene teritorije. Regionalna podela banja u Srbiji, banje deli na pet tipova: Severne, Centralne, Zapadne, Istočne i banje Južne Srbije.
Na severu Srbije, u Vojvodini nalazi se pet banja, sa bogatim medicinskim programom, uređenih za posetioce.
Banja Kanjiža, nalazi se na desnoj obali Tise u severnom Banatu , mada zapravo pripada Bačkoj. Udaljena je 40 km od Subotice, 120 km od Novog Sada i 200 km od Beograda. Do nje se može stići autoputem Beograd – Novi Sad – Subotica – Horgoš ili železnicom Beograd – Subotica. Koordinate Banje Kanjiže su: 46°04′N 20°03′E. Banja se nalazi u prostranom uređenem parku, na 87 m nadmorske visine.


Do Banje Junaković, koja se nalazi na severozapadu Srbije , stiže se regionalnim putem od Novog Sada, preko Vrbasa i Sombora ili preko Apatina. Banja Junaković udaljena je 4 km od Apatina, a od Beograda 200 km.
Banja Palić, udaljena je 8 km od Subotice i 186 km od Beograda, i ujedno 20km od graničnih prelaza Horgoša i Kelebije. Do nje je najlakše stići autoputem E-75, Beograd-Subotica i železnicom na istoj relaciji.
Banja Vrdnik, nalazi se u središnjem Sremu u podnožju južne strane Fruške Gore. Novi Sad je od nje udaljen 24 km, a Beograd 74 km. Zbog visokog sadržaja ozona u vazduhu, Banja Vrdnik, svrstava se u red vazdušnih banja.
Banja Rusanda je deo naselja Melenci u Banatu. U okviru Melenaca ona pripada opštini Zrenjanin. Od grada Zrenjanina udaljena je 16 km, dok razdaljina između nje i Beograda iznosi 90 km. Nalazi se na severnoj obali jezera Rusande po kojem je i dobila ime.Ako dolazite iz pravca Beograda do Banje Rusande možete stići magistralnim putem Beograd-Zrenjanin-Kikinda, a iz pravca Novog Sada najbolje je ići putem Novi Sad-Kikinda. Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 82 m.
Centralna Srbija ima izuzetan termomineralni potencijal i ne mali broj banja.
Ribarska Banja, smeštena je na severnim padinama planine Jastrebac, u dolini Ribarske reke, 35 km udaljena od Kruševca. Nalazi se na nadmorskoj visini od 540 m, a do nje se može doći autoputem Beograd-Niš, a potom preko Kruševca. U blizini Ribarske Banje nalazi se planinski centar Jastrebac pogodan za zimske sportove.
U podnožju Kosmaja nalazi se Selters Banja, udaljena 50 km od Beograda i 1 km od Mladenovca. U šumovitom okruženju na 136 m nadmorske visine, Selters Banja se osim blizine Kosmaja može pohvaliti i blizinom Avale.
Banja Ljig, smeštena je u podnožju planine Suvobor, ispod Rajca, na nadmorskoj visini koja oscilira između 160 i 280 m. Uz obalu reke Ljig, sve do reke Kačer, pruža se kompleks ove banje, nedaleko od Ibarske magistrale, kojom se i stiže do nje. Od Valjeva je udaljena 35 km, a od Beograda 87 km.
Palanački Kiseljak nalazi se na levoj obali Jasenice u jugoistočnom delu Smederevske Palanke. Ova banja smeštena je u parku površine 5 hektara, a nalazi se na nadmorskoj visini od 103 m. Udaljenost od Beograda iznosi 80 km, a do banje se dolazi autoputem i železnicom Beograd-Niš. Gosti banje mogu posetiti Radovanjski lug gde je ubijen Karađorđe, kao i još neka istaknuta mesta Prvog i Drugog srpskog ustanka.
Na obroncima planine Goč, 200 km od Beograda, nalazi se Vrnjačka Banja, ušuškana u zelene doline Vrnjačke reke, desne pritoke Zapadne morave i Lipovačke reke. U zavisnosti od toga koji deo Vrnjačke Banje je u pitanju nadmorska visina kreće se od 220 do 300 m. Do banje se može stići magistralnim putem Beograd-Kraljevo, kao i autoputem Beograd-Niš-Skoplje, preko Pojata.
Bogutovačka Banja, nadmorske visine 520m, smeštena je na padinama planine Troglav, 200 km južno od Beograda i 23 km jugozapadno od Kraljeva. Do Bogutovačke Banje dolazi se ibarskom magistralom, sa koje se skreće ka banji, na put dužine 2,5 km. Gosti se mogu zabaviti sportskim ribolovom na rekama Lopatnici i Ibru, kao i lovom na planini Čemerno
Mataruška Banja okružena je obroncima planina Čemerno i Stolovi, a leži na desnoj obali reke Ibar. Blizina planina Troglav, Čemerno i Stolovi, pogodna je za lov, ribolov i izlete u prirodu. Banja se nalazi na 215 m nadmorske visine, u parku površine 15 hektara. Od Kraljeva je udaljena svega 8 km, dok je od Beograda deli 180 km. Magistralni put Beograd-Kraljevo, autoput Beograd-Niš i železnica Beograd-Kraljevo-Skoplje najbolji su načini za stizanje do Mataruške Banje.
Jošanička banja smeštena je u mirnoj dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke, na padinama Kopaonika, a ima odlike klimatskog mesta. Od Beograda Banja je udaljena 245 km, a od Kraljeva 74 km. Do banje je najlakše stići autoputem Beograd – Niš, sa odvajanjem prema Kraljevu, kao i magistralnim putem Beograd-Kraljevo. U blizini banje nalaze se manastiri Studenica, Stari Ras, Sopoćani i Đurđevi Stupovi.
Banja Gornja Trepča, poznata i kao Atomska Banja, nalazi se na jugozapadu Šumadije, 18 km od Čačka i 150 km od Beograda. Smeštena je na obroncima planina Vujan i Bukovik na nadmorskoj visini od 460 m. Do Banje se dolazi Ibarskom magistralom. Posetioci banje mogu, između ostalih zanimljivih lokacija, posetiti Ovčarsko-Kablarsku klisuru i manastire u njoj.
U dolini reke Toplice, u podnožju planina Suvobor i Maljen nalazi se Banja Vrujci. Put Beograd-Valjevo, odnosno Ibarska magistrala najlakši su putevi za stizanje u Banju Vrujci. Vrujci su od Beograda udaljeni 92 km, a nadomorska visina Banje Vrujci oscilira od 179m do 252 m.
Banje istočne Srbije, uglavnom leže u zelenim dolinama i šumovitim obroncima Karpatskog masiva.
Gamzigradska banja nalazi se 11 km od Zaječara i 220km od Beograda u dolini crnog Timoka, na nadmorskoj visini od 160 m. Do nje se stiže magistralnim putem Zaječar-Paraćin. U blizini ove banje nalaze se ostaci rimske carske palate Felix Romuliana, a banja je pogodno polazište za obilaske i posete Zlotskih pećina, Rajačkih pivnica, planine Rtanj, manastira Suvobor i Grliškog manastira.
Brestovačka banja, u blizini Bora ( 7 km ), 280 km od Beograda, nalazi se na nadmorskoj visini od 385 m. Šume se prostiru na 90 hektara oko banje, a neke od lokacija koje gosti mogu posetiti su Zlotske pećine, Felix Romulijana i Gamzigradska banja.
Zvonačka banja stopljena u šumovite obronke Vlaške planine spade u banje sa najvišom nadmorskom visonom u Srbiji (670 m). Od Beograda je udaljena 360 km, a od Pirota 50 km.Veliki broj negativnih jona u vazduhu kao i specifična ruža vetrova Zvonačku Banju su učinili klimatskim mestom. Do banje se dolazi regionalnim putevima iz pravca Pirota i Babušnice, dolinom reke Jerme. Zanimljiva za posetioce može biti i blizina grebena Asenovo Kale, jedinog mesta u Srbiji gde je moguće videti gnezda surih orlova.
Sokobanja, jedna od najposećenijih banja Srbije, nalazi se između planina Ozren i Rtanj i okružuje reku Moravicu. Sokobanja je udaljena 230 km od Beograda i 60 km od Niša. Preko Aleksinca i potom autoputa povezana je sa svim većim gradovima u Srbiji. Kao gosti Sokobanje možete osvojiti najviši vrh Ozrena – Oštre Čuke (1.075m), posetiti vodopad Ripaljku i uživati u mnogim drugim prirodnim lepotama.
Na zapadu Srbije mogu se pomenuti tri banje. Pribojska Banja, Banja Koviljača i Banja Badanja.
Pribojska Banja, smeštena u zelenoj i valovitoj dolini reke Lim, na 320 km od Beograda i 5 km od Priboja, leži na 530 m nadmorske visine. Do ove banje najlakše je doći Ibarskom magistralom i železnicom koja saobraća na relaciji Beograd-Bar. U blizini banje nalazi se manastir Mileševa, a nedaleko su i planine Zlatar i Zlatibor.
Banja Koviljača, nalazi se na desnoj obali Drine, u podnožju planine Gučevo. Udaljena je 6 km od Loznice i 142 km od Beograda na relativno maloj nadmorskoj visini od 125 m. Do Banje Koviljače može se doći magistralnim putem Ruma-Šabac-Loznica.
Banja Badanja, smeštena u dolini reke Cernice, na severozapadu Srbije, nalazi se na nadmorskoj visini od 180m. Magistralni putevi Beograd-Šabac (preko Tekeriša) i Šabac-Loznica-Valjevo vode do Banje Badanje. Takođe do banje se može stići i železnicom, tako što se izađe iz voza kod Loznice i uhvati lokalni autobus do banje.
Na posletku nešto i o tome kako stići do banja na jugu Srbije.
U podnožju Kopaonika, na nadmorskoj visini od 681 m nalazi se Lukovska banja, udaljena 325 km od Beograda, 35 km od Kuršumlije i 55 km od centra Kopaonika. Do banje se stiže magistralnim putem preko Kuršumlije. Posetioci Lukovske Banje , mogu posetiti i geomorfološki fenomen Đavolju Varoš.
Od Bujanovca udaljena 2,5 km, od Beograda 360 km, a od Vranja 14 km, Bujanovačka Banja smeštena je u dolini Južne Morave u Vranjskoj kotlini. Smeštena je u neposrednoj blizini drumskog i železničkog pravca Beograd-Skoplje. U okruženju Bujanovačke banje nalaze se brojni manastiri, među kojima je najpoznatiji manastir Gračanica.
Vranjska Banja okružena je obroncima planine Besna Kobila. Udaljena je 10 km od Vranja, 6 km od autoputa Beograd-Skoplje, 418 km od Beograda. Nalazi se na nadmorskoj visini od 380m. U blizini ove banje je i Vlasinsko jezero.
Na 280 km južno od Beograda i 3 km severoistočno od Novog Pazara, smeštena je Novopazarska Banja ušuškana u planinske pejzaže Golije, Rogozne i Kopaonika. Nadmorska visina Novopazarske banje iznosi 504m. Do ove banje stiže se magistralnim putem Beograd-Novi Pazar-Jadransko more. U blizini Novopazarske Banje nalazi se Stari Ras sa Sopoćanima, Petrova crkva, Đurđevi Stupovi i stari grad Jelač.
Od Beograda udaljena 300 km, Kuršumlijska Banja nalazi se na jugoističnim padinama Kopaonika, a nadmorska visina varira od 432 m do 448 m. Banja je od Kuršumlije udaljena 11km, a od Niša 81 km. Do banje se stiže pravcem Beograd – Niš – Priština.U blizini Kuršumlijske Banje nalazi se Radan planina, i na njoj spomenik prirode Đavolja Varoš.
Prolom Banja nalazi se na nadmorskoj visini od 550m do 668m. Od Kuršumlije je udaljena 23 km, od Beograda 290 km, a od Niša 82 km. Do Prolom Banje dolazi se autoputem Beograd – Niš, a potom magistralnim putem Niš-Rudare. Čist vazduh i bujne šume omogućili su joj ubrajanje među klimatska mesta Srbije. Iz Prolom Banje moguće je organizovati posete Đavoljoj Varoši.

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН