BAŠ ČELIK

Živeo Nebojša i  njegov deda. Nebojša je  bio siromašan. On je voleo princezu. Deda-mudrac je otišao kod kralja da isprosi princezu za unuka. I plašljivi princ Ognjilo želeo je da se oženi princezom.

Unuk Nebojša je otišao u močvaru po zlatno runo. Naišao je na okovanog čoveka. Baš Čelik ga zamoli da mu da vode i Nebojša mu dade  vode. On je tražio još vode i tako dobi veliku snagu. Nadjačao je Nebojšu i otišao da okupi svoje zle sluge.

Nebojša se takmičio s plašljivim princom. Pobedio je, ali došao je  Baš Čelik i ukrao princezu. Postavio je mač u kamen, rekao svima da se mole pored njega. Nebojša je probao da izvuče mač, ali nije uspeo. Rečeno mu je da bi trebalo da uzme jabuku od prelepih vila i da će postati najjači na svetu. Upozoren je da zatvorenih očiju dođe pred vile jer će u suprotnom oslepeti kao njegov deda.

Uspeo je da uzme jabuku, dobije snagu, a onda je dao pola jabuke dedi koji je progledao. Nebojša je sa lakoćom izvadio mač i pošao da oslobodi princezu. Borio se sa Baš Čelikom i zlim slugama koje je veštinom i spretnim pokretima pobedio. Bacio ih je u lance i pokazao hrabrost i privrženost princezi i kralju. Deda je bio ponosan na svog unuka, a princeza srećna što je pronašla pravu ljubav. Kralj je blagosiljao mladence i poželeo im dug život.

BAS_CELIK01

Pripremio: Lazar Dinić

BAS_CELIK02

BAS_CELIK18

BAS_CELIK19

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН