Biraj reči, hejt spreči

Da li si nekada učestvovao/la u omalovažavanju, ismejavanju i vređanju nekoga na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu…? Da li si nekada primetio/la da su tuđi postovi na društvenim mrežama uvredljivi i želeo/la si da pomogneš, ali ne znaš kako?

Prošle godine UNICEF je pokrenuo SOS Fejsbuk aplikaciju pod nazivom “Biraj reči, hejt spreči“. U pitanju je projekat “Prevencija digitalnog nasilja”. I sve ono što smo naveli u uvodu, spada u digitalno nasilje.

Ova aplikacija je jedinstvena jer ti pruža da nasilje prijaviš u realnom vremenu, baš u onom trenutku kada se dešava. Dobićeš podršku profesora, mentora i studenata psihologije, kao i načine i pomoć kako da zaustaviš digitalno nasilje, pomogneš sebi ili drugima. Sve ono o čemu budeš pisao u ovoj aplikaciji i sve što budeš pričao sa stručnom osobom, ostaće između vas.

Prošle godine na konferenciji “Teen Talk” u Beogradu, predstavljena je ova aplikacija. Na panelu “Kako biti kul na netu” učestvovala je i Maša Urošević, učenica prvog razreda gimnazije, koja je podelila svoje iskustvo o korišćenju društvenih mreža, kao i negativna iskustva koja su doživeli njeni vršnjaci, od kojih su neki bili žrtve digitalnog nasilja. Pozvala je svoje vršnjake da se odgovorno ponašaju u virtuelnom svetu i da se odlučno suprotstave svakom obliku zlostavljanja na internetu.

Ukoliko zalutamo u svet digitalnih nasilnika, neophodno je da se obratimo odraslima za pomoć. Oni su tu da nas izbave, a ne da nas osuđuju“, poručila je Maša.

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН