DAN SEĆANJA

SUTRA JE DAN SEĆANJA NA ŽRTVE SAOBRAĆAJNIH NESREĆA

Beta | subota, 15.11.2014.

U Srbiji će sutra biti obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća.

UN su 26. oktobra 2005. godine usvojile rezoluciju kojom pozivaju na obeležavanje treće nedelje u novembru kao dana sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća (World Day Of Remembrance For Road Traffic Victims).

Taj dan obeležava se u velikom broju zemalja kao sećanje na sve nastradale, a u Srbiji obeležen je prvi put 2007. godine.

Ove godine, u cilju obeležavanja Svetskog dana sećanja, širom Srbije postavljeni su panoi s porukom o stradanju u saobraćaju.

Cilj obeležavanja ovog dana jeste da se skrene pažnja javnosti na saobraćajne nesreće i njihove šire posledice, na drustvenu i drugu cenu, a posebno na mere koje se mogu preduzeti da se one spreče.

Sutra će na platou ispred Skupštine grada Beograda biti održana memorijalna manifestacija na kojoj će predstavnici ministarstava, grada Beograda i brojni poznati razgovarati s građanima o bezbednom ponašanju u saobraćaju, ali i o posledicama rizičnog i nebezbednog ponašanja.

Po podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, ove godine je, do početka septembra, evidentirano 288 saobraćajnih nesreća u kojima je bilo mrtvih, što je 21,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine – 368.

U istom razdoblju je evidentirano 837 saobraćajnih nesreća sa učešćem dece, u kojima je poginulo osmoro, a povređena su 962 deteta. Kao putnici u vozilima, povređena su 472 deteta, a 355 kao pešaci, dok je 114 dece povređeno dok je vozilo bicikl.

Agencija je pozvala građane u Beogradu i u ostalim mestima da učestvuju u obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća i da tog dana dobrovoljno daju krv i tako nekome spasu život.

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН