Догодило се, али не теби

„Догодило се, али не теби“ је назив књиге Дине Рајс, која нам шаље поруку да немамо сви исту индивидуалну прошлост, али имамо колективну о којој морамо да бринемо, коју морамо да чувамо, коју не смемо да избришемо из сећања.

Прошлост Срба је пуна догађаја који су обликовали нашу данашњицу, коју утичу на нашу сутрашњицу. Она је дубоко уткана у наше биће, у наше колективно и индивидуално сећање. Сећање на прошлост је оно што нас чини одговорнима према прецима, према свима који су били ученици прошлих догађаја.

Пре 11 година на Косову се догодио прогром над Србима, над српским културним наслеђем. Гореле су цркве и манастири, рушили се гробови, умирали недужни становници. Зашто? Одговор не знамо сада, можемо само да предпоставимо. Историја и истричари ће одговорити на ово наше зашто. А нама до тада остаје да чувамо сећање на овај догађај, да се као одговорни грађани односимо према жртвама, да осудимо злочинце и неме посматраче рушења историје и традиције народа који вековима живи на земљи која је била центар Немањићке Србије, Српског царства, поприште великих битака и сусрета царских војски.

Приредио: Василије Бујошевић

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН