Изложба Михајла Пупина

Prvi put javnost ima priliku da vidi dragocene legate Mihajla Pupina!

Istorijski muzej Srbije: najveća izložba o Mihajlu Pupinu svih vremena

Dosad neviđeni tajni dosije FBI o Mihajlu Pupinu, njegovi legati, ali i 3D projekcije biće atrakcija za sve generacije koje posete izložbu o Mihajlu Pupinu u Istorijskom muzeju Srbije.

Najveću do sada izložbu o Mihajlu Pupinu otvoriće u četvrtak, 24. septembra 2015. godine  ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, a za javnost će biti otvorena od 25. septembra 2015. godine.

Na otvaranju će govoriti i generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk i autorka izložbe Aleksandra Ninković Tašić, najavljeno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

To će biti prva muzejska postavka u Srbiji koja koristi savremene tehnologije i koja omogućava da svaki segment izložbe bude interaktivan, a novina u domaćoj muzeologiji je korišćenje interaktivnih naočara.

Po prvi put će biti izloženi Pupinovi dragoceni legati, kao i do sada nepoznat arhivski materijal sa velikim brojem dokumenata, poput tajnog dosijea FBI koji će premijerno biti prikazan.

Izložba predstavlja najobimniji presek života i dela velikog naučnika, a posetioci će moći da se upoznaju sa nizom nepoznatih činjenica o privatnom životu Mihajla Pupina.

Delovi izložbe biće posvećeni Pupinovom naučnom i profesorskom radu, književnom delu za koji je dobio Pulicerovu nagradu, njegovom angažmanu za pomoć Srbiji tokom Prvog svetskog rata, tajnom radu za američku vojsku, mnogobrojnim dobročinstvima i mecenskom odnosu prema umetnosti.

Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i uz podršku kompanija Telekom Srbija i Nelt.

Izložba će trajati do 20. februara sledeće godine.

 

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН