Маслачак

Маслачак (лат. Taraxacum) је род биљака из породице главочика (Asteraceae). Маслачак обухвата вишегодишњезељасте биљке са жутим цветним главицама сложеним из великог броја цевастих и језичастих цветова

Маслачак успешно расте на свим земљиштима, али му највише одговарају влажне ливаде. Маслачак је веома распрострањен. Налази се на ливадама и травњацима, по пустим местима и напуштеним њивама, поред путева и око насеља.

Првобитно настао на просторима Евроазије, данас је распрострањен и у Северној Америци, јужним деловимаАфрике, Новом Зеланду, Аустралији и Индији. На територији Балкана најчешће се среће врста Taraxacum officinale.

Позната је, осим по лековитости, као изузетно хранљива биљка богата витаминима Ц и А, органским киселинама,минералима (посебно калијумом, натријумом и магнезијумом). Пролећна салата прави се од сасвим младих листова који се беру пре цветања и ван насељеног подручја.

У народној медицини се користи за опште јачање организма и пролећно чишћење крви. Од њега се може справљати чај, сируп или маслачково вино.

објавио: Михаило Поповић

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН