Meђународни дан матерњег језика

Обиљежавање Међународног дана матерњег језика (енг. Интернатионал Мотхер Лангуаге Даy), који се слави 21. фебруара, УНЕСЦО је прогласио 1999 године.Генерална скупштина Уједињених народа признала је резолуцијом овај празник и одредила 2008 годину за међународну годину језика. Овај празник настао је након међународног признања Празника за матерњи језик се славио у Бангладешу (бивши Источни Пакистан) од 1952 године када је полиција и војска Источног Пакистана убила неколико бангладешких студената у Дхаки.

Међународни дан матерњег језика редовно прослављају земље чланице УНЕСЦО-а како би промовирале језичну и културну разноликост, те мултилингвизам.

На јавном митингу 21. марта 1948 године, Мохаммед Али Јиннах, гувернер Пакистана, прогласио је Урду јединим званичним језиком Западног и Источног Пакистана. Народ Источног Пакистана (данас Бангладеш), чији је матерњи језик Бенгали, почео је протестовати против ове одлуке.
Студенти су одлучили одржати протесте 21. фебруара како би позвали да се цијела провинција побуни. Међутим, Влада се дан раније позвала на Члан 144. Иако су студенти одлучили да протестују, али не крше закон Чланка 144, полиција је отворила ватру и поубијала их.

Написао:

Немања Вучковић

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН