Međunarodni dan bezbednog interneta

Danas je Dan bezbjednosti na Internetu

9. februar- Međunarodni dan bezbednog interneta

Uvek postoji neko kome možeš da se obratiš za pomoć ili savet o pitanjima vezanim za internet. Za početak, najbolje je da o tome razgovaraš sa odraslom osobom u koju imaš poverenja i koja brine o tebi ili sa nekim od svojih nastavnica/ka. Ako ti je neprijatno da kažeš odraslim osobama koje brinu o tebi, postoji par drugih načina da dobiješ pomoć kada imaš problema na mreži.
Bezbedni sajtovi za prijavljivanje zloupotrebe:

www.beograd.vtk.jt.rs i e-mail: vtk@beograd.vtk.jt.rs;Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal Republike Srbije (PVTVK), rukovodilac Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal, g-din Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal; www.mup.gov.rs Uprava za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, g-din Saša Živanović, načelnik Uprave;
www.kliknibezbedno.rs je Inicijativa Ministarstva za telekomunikacije i informaciono drustvo; Projekat “Klikni bezbedno” Centar za bezbedni internet Srbija Fonda B92.
www.incesttraumacentar.org.rs i e-mail: itcentar@EUnet.rs Incest Trauma Centar – Beograd, specijalizovana služba za društveni problem seksualnog nasilja, najstarija u Republici Srbiji, u svojoj 20-oj godini iskustva u radu, i članica Savetodavnog odbora Centra za bezbedni internet Srbija.
Digitalni svet je postao nezaobilazni deo života i, dok ti to sa jedne strane omogućava da se povežeš, stupiš u vezu i komuniciraš u svakom trenutku, postoje neki stvarni rizici kojih treba da budeš svesna/tan kada izađeš na internet. Zaštiti sebe i svoje prijatelj(ic)e tako što ćeš razumeti o čemu se radi i znati kako da odreaguješ.
Ima mnogo stvari koje možeš da radiš na mreži. To je, uglavnom, divna zabava, ali ponekad stvari ne idu baš onako kao što si se nadala/o. Saznaj ponešto o:
• Sajber maltretiranju
• Internet igricama
• Neželjenim kontaktima
• Nasilnom sadržaju
• Mobilnim telefonima
• Digitalnoj pismenosti
• Netikeciji
• Društvenim mrežama i online prijateljima
• Pridržavanju propisa
Stvarno je važno da uspeš da ostaneš bezbedna / bezbedan na internetu. Ali, u tome ne moraš da budeš sam/a. Odrasle osobe u koje imaš poverenja i koje brinu o tebi su najvažnije osobe koje mogu da ti pomognu da postaneš CYBERSMART (mudra / mudar na internetu).
Veoma je važno MISLITI o onome što radiš i kako se ponašaš na mreži (online). Možda se zbog nekoga osećaš loše. Možda si uznemiren/a zbog nečega što se dešava online. Reci odrasloj osobi koja brine o tebi. Možeš se, takođe, obratiti odrasloj osobi kojoj veruješ, na primer nekom od nastavnica/ka. Oni ti mogu pomoći. Interesantni sajtovi mogu biti zabavni. Proveri sa odraslom osobom koja brine o tebi da li je u redu da koristiš taj sajt pre nego što uđeš na internet stranicu. Odrasle osobe koje brinu o tebi mogu da ti sastave spisak sajtova koje ćeš koristiti. Sakrij svoju lozinku . Samo odrasle osobe koje brinu o tebi treba da znaju tvoju lozinku. Nikada je ne govori svojim drugari(ca)ma. Neko drugi bi mogao da se lažno predstavi u tvoje ime i da učini stvari koje bi tebe dovele u nevolju. Ponašaj se pristojno kada razgovaraš online ili preko telefona. Ruganje ili zlobne primedbe nisu kul. I to se može shvatiti kao sajber nasilje. Vodi računa i o sebi i o drugima. Informacije koje se odnose na tebe lično zadrži za sebe. Nikad nikome koga ne poznaješ u stvarnom životu nemoj reći svoje pravo ime, adresu ili broj telefona. U pričaonicama ili dok igraš igrice na kompjuteru uvek koristi nadimak.

 

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН