Olimpijske igre

лимпијске игре (ОИ) (грч. Ολυμπιακοί Αγώνες, енг. Olympic Games, фр. Jeux Olympiques) су скуп међународнихспортских такмичења у различитим дисциплинама које су подељене на летње и зимске. И зимске и летње олимпијске игре одржавају се сваке четири године. До 1992. одржаване су у истој години, а од тада се одржавају наизменично, сваке две године. Некада се погрешно називају и Олимпијадом, како је у античкој Грчкој називано раздобље између двеју олимпијских игара, тако да завршетак једних Олимпијских игара означава почетак олимпијаде, а та олимпијада траје до почетка идућих Олимпијских игара, чиме започиње следећа олимпијада, итд Исправан и службени назив неких Олимпијских игара, нпр конкретно Игара 2012. године у Лондону гласи: „Игре XXX Олимпијаде“. Летње олимпијске игре 2012. у Лондону, у ствари нису 30. Олимпијске игре (од Атине 1896. године, до данас) – које су одржане – него „тек“ 27 зато што Игре VI, XII и XIII Олимпијаде модерног доба, које је требало да буду одржане уБерлину 1916., Хелсинкију 1940. и Лондону 1944. због Првог или Другог светског рата, нису одржане.

Сматра се да су античке олимпијске игре први пут одржане 776. п. н. е. у Олимпији, у Грчкој, и одржавале су се све до 393. н. е. На почетку су се одржавале само у античкој Грчкој, а оживљене су крајем 19. века деловањем француског барона Пјера де Кубертена. На његов предлог је у Паризу 23. јуна1894. основан Међународни олимпијски комитет (МОК), а први председник тог тела био је Грк Деметриос Викелас. Те игре, односно „Прве олимпијске игре модерног доба“ одржане су 1896. године у Атини, и од тада се одржавају сваке четири године. Изузетак је био у време Првог и Другог светског рата. ПрвеЗимске олимпијске игре одржане су у Шамонију у Француској, 1924. године.

Неколико месеци пре олимпијских игара тркачи, углавном бивши спортисти, истакнути појединци, али и многи грађани, преносе штафетно олимпијску бакљу од древнеОлимпије до места свечаног отварања на олимпијском стадиону. (На слици: олимпијска бакља за ОИ у Торину 2006.)

Зимске олимпијске игре су се раније одржавале исте године када и летње, закључно са 1992. годином и играма уАлбервилу у Француској. Тада је због гломазности олимпијског програма, али и због захтева моћних ТВ кућа одлучено да се раздвоје термини летњих и зимских игара. Прве следеће Зимске олимпијске игре су одржане 1994. године уЛилехамеру у Норвешкој.

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН