Планови за филм „Моћ Сунца“

ПЛАН

КОРАК 1:Увод:Из црног екрана у кругу се екран испуни сликом сунца.У горњем углу слике пише:“ОБРАЗОВНИ ФИЛМ:“,а у средини пише“МОЋ ВОДЕ“.

 

КОРАК 2:Читање на табли:

Текст:

Сунце је нама најближа и најбоље проучена од свих звезда. Око њега кружи 8 планета и њихови сателити, 5патуљастих планета, астероиди, комете, метеори и честице космичке прашине, тако да Сунце представља средишњу звезду Сунчевог система. Енергија Сунца у виду сунчеве светлости и топлоте омогућава живот на Земљи путем процеса фотосинтезе и утиче на климу и време на Земљи.

Сунце се састоји од водоника (око 74% његове масе или 92% његове запремине), хелијума (око 24% масе и 7 % запремине) и мале количине осталих елемената, укључујући гвожђе, никл, кисеоник, силицијум, сумпор,магнезијум, угљеник, неон, калцијум и хром.[1]

 

КОРАК 3:Тестирање моћи Сунца:“Да ли Сунце може да упали сијалицу?“

 

КОРАК 4:Заједничко певање песме о Сунцу.

 

КОРАК 5:Слике Сунца и њихових сателита на табли.

 

КОРАК 6:Повратак на читање са табле:

Текст:

Сунце кружи око центра галаксије Млечни пут на удаљености од приближно 26-27.000 светлосних година од центра галаксије, и креће се у правцу сазвежђа Лабуд. Оно обиђе један круг око центра галаксије за око 225-250 милиона година (једна галактичка година). За њену орбиталну брзину се сматрало да износи 220±20 km/s, али новије процене дају 251 km/s.[3] Ово износи једну светлосну годину сваких 1194,5 година или једну астрономску јединицу сваких 7 дана.

 

КОРАК 7:Друга песма о Сунцу.

 

КОРАК 8:Читање са табле:

Текст:

Током лета,Сунце сија најјаче него целе године и зато уопште немојте поготово у шумама да бацате материјале од које Сунчев зрак може да се одбије јер и најмања искра може да начини велики пожар.

 

КОРАК 9:Сви кажу:Хвала што сте гледали филм:“Моћ Сунца“ и начине групни наклон.

 

КОРАК 10:Одјавна шпица:Почетна слика се затвара као што се отворила и изађу имена,презимена и слике учесника.

ДОДАЦИ:

КОРАК 1:Поставите слике у коментарима.

 

КОРАК 3:Материјали:

-парче метала;

-жица;

-сијалично грло;

-сијалица.

 

КОРАЦИ 4 и 7:Предложене песме:

-Сваки дан се Сунце рађа;

-Сунце и ветар.

 

КОРАК 5:Поставите слике у коментарима.

Написао:

Немања Вучковић

 

 

 

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН