RADOST EVROPE

Igra, pesma, drugarstvo, razumevanje drugog i drugačijeg, dečije stvaralastvo, sinonimi su za “Radost Evrope”, susret dece Evrope koji svake godine okuplja decu od 7 – 15 godina.

Davne 1968. godine, Redakcija “Susreti četvrtkom” tadašnjeg Doma pionira, a danas Dečjeg kulturnog centra Beograd, pokrenula je inicijativu kod nadležnih organa grada Beograda da se organizuje međunarodna dečja manifestacija pod nazivom “Radost Evrope”, kojom će biti obeležen 5. oktobar – Svetski dan deteta.

 

Početkom svakog oktobra, beogradski mališani u svojim porodicama ugoste više stotina vršnjaka iz cele Evrope koji sobom donose zvuk, pokret, sliku, običaje svoje zemlje i različita umeća koja, tokom šest dana programa, pokažu na trgovima, ulicama i u dvoranama Beograda.

Karneval u centru grada, Susreti prijateljstava, Međunarodni likovni konkurs sa svojom zavrsnom izložbom, zabavni program na Adi Ciganliji, Gala koncert u Sava Centru i velika zajednička žurka programski su segmenti Manifestacije koji obogate svake godine kulturnu ponudu grada, a deci pruže pregršt mogućnosti za zabavu i druženje.

Uloga porodice i škola dece domaćina nemerljiva je za organizaciju manifestacije, ali i za stvaranje finih niti trajnog povezivanja. Skoro da nema zemlje u Evropi čija deca nisu bila učesnici manifestacije “Radost Evrope”. O manifestaciji je snimljen i dokumentarni film “Radost Evrope” u produkciji DKCB-a, koji je više puta emitovan na beogradskim televizijama.

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН