СИЈАМСКА МАЧКА

Сијамска мачка је веома популарна раса домаће мачке, посебно у Европи и Америци. Карактеристична је по светлој једнобојној, краткој длаци без подлаке, са тамнијим обележјима (поинтед). Води порекло из Сијама (данашњи Тајланд), где је поштована убудистичким храмовима, као и на двору сијамског краља. У Европу стиже у другој половини 19. века, а у Америку почетком 20. века.

Њихова историја

Сијамске мачке су из Тајланда, (Сијама) . Сијамске мачке су смели да имају само владари, познати и богати људи.У 1800 години

сијамске мачке су постале попуаларне у свим земљама .Сматрају се најстаријом расом .Неке се рађају са искривљеним репом, то је због тога што је у Сијами једна краљица им је савијала репове ,како неби им испадао накит са репа.Краљица их је много волела као и што је волела накит.

Изглед

Познате су по прелепим плавим очима . Код класичних сијамских мачака тело им је округлу а код модерних издужено.Све сијамске мачке се рађају беле а како расту тако се све тамније.Уши , лице ,шапе и реп постају тамнији.Нeke сијамке мачке имају крст очију што значи да неке имају лош вид.Код класичних мачака лице им је округло , а код модерних троугласто.Има различитих нијанса боја ,неке су сиве , неке барон, крем, тамно браон , неке чак и са пругама , црвенкасте, или беж.

Сијамска мачка је препознатљива по својој једнобојној длаци и тамним обележјима на ногама, репу и глави. Тело је средње величине, дугачко и витко. Глава је дугуљаста и издужена према њушци. Очи су косе, велике и плаве боје. Реп је дугачак и сужава се ка врху. Тежина је од 2,5 до 5,5 килограма.

Уопштено

Могу да живе од 14 до 20 година.Веома су гласне.Здраве су, немају никакве здраствене проблеме.Траже пуно пажње.Добре су за породицу.Не воле да се селе, везују се за једно место и теско се привикавају на нова места. Имају репутацију веома осветољубивих мачака.

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН