СВЕТИ НИКОЛА

Свети Николај архиепископ мирликијски – чудотворац

            Славни светитељ рођен је у граду Патару, од родитеља Теофана и Ноне, као син јединац. Родитељи су му омогућили најбоље школовање, а духовном животу учио се код свог стрица Николаја, епископа патарског. После смрти родитеља се замонашио, а имање је разделио сиромасима.

            Кад се упокојио његов стриц, због његове вредноће, ревновања за веру Христову, поштења и доброте, Свети Никола је изабран за архиепископа мирликијског. Свети Никола је обилазио села и градове где је поучавао народ, утврђивао у вери, обилазио убоге, болесне, заточене. Откупљивао је сужње и пуштао их на слободу.

            Позната је прича како је Свети Никола помогао трима сиромашним девојкама. Будући да њихов отац није имао мираз да им дарује, Свети Никола је ноћу, кришом, у чарапу стављао златнике за сваку девојку. У сећању на доброчинство Светог Николе, који се слави уочи Божића, усталио се обичај даривања поклона деци за овај радостан празник.

            Позната је још и прича о неком броду који је упао у олују на путу из Египта. Морнари су клекли на молитву призивајући Светог Николу. У том трену, појавио се Свети Никола на броду, узео кормило и почео да управља бродом. Кад га је избавио из опасности, нестао је. Брод је успешно стигао у Луку а морнари су на обали угледали свога спаситеља и почели да му се захваљују, а Свети Никола је одговорио: „Подајте славу Богу што вас је избавио, а ја сам човек грешан, као што сте и ви“. Због тога се слави и као заштитник морепловаца.

            Свети Никола је уснуо у Господу, после 58 година службовања Богу и народу, 6/19. децембра 345. године. Свечано је сахрањен у Саборној цркви мирликијске митрополије, а касније су његове мошти пренесене у Бари.

            Верници који Светог Николу славе као своју Крсну славу требало би да знају да је ова слава увек посна, јер се празнује у време Божићног поста.

Sveti Nikola 001

Sveti_Nikola003

Minolta DSC

Sveti_Nikola012

Припремила,

проф. Весна Курјаков

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН