БОЖИЋ

bozic11

7. јануар

Божић је један од најрадоснијих хришћанских празника, јер данас прослављамо рођење нашег Спаситеља, Исуса Христа, који је у свет дошао ради нашега спасења.

Данашњи празник прослављамо, пре свега, одласком на Божићну Литургију, како бисмо се, после дугог поста, причестили Телом и Крвљу Христовом. Они који се нису причестили примају нафору и то је прво што се узима тог дана. Сви се поздрављају божићним поздравом: „ Христос се роди!“, а отпоздрављају: „ Ваистину се роди!“. Овим радосним поздравом верници се поздрављају од Божића до Богојављења. На Божић се ујутру меси чесница, погача, у коју се ставља парица. Чесница се ломи на онолико делова колико је укућана за трпезом. Оном ко нађе парицу, сви честитају, а новчић се чува за следећу годину. Божић је празник када је цела породица на окупу, па се тога дана не иде у госте, осим једног изузетка, а то је гост звани положајник! Положајник није обичан гост, он символично представља мудраце са Истока који су дошли да се поклоне Богомладенцу Христу. Некада је положајник био путник намерник, али данас је то најчешће неко од родбине или комшија. Положајник долази ујутру, после Литургије, честита празник, одлази до шпорета, џара ватру гранчицом бадњака или на пламену свеће пали листић бадњака и говори здравицу: „ Колико варница, толико срећица, толико парица, у кући пуно дечице, а у школи све петице! А највише здравља и весеља! Амин! Боже дај!“. После положајникове здравице, сви седају за трпезу. Пре обеда чита се молитва и пева радосни Божићни тропар:

Рођење Твоје, Христе, Боже наш, засја свету светлост разума, јер у Њему они који звездама служаху од звезде научише да се клањају Теби, Сунцу Правде (Истине). Господе, слава Теби!

Весна Курјаков

bozic06

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН