СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Данас се обележава Светски дан заштите животне средине


У више од 100 земаља широм света данас се обележава Светски дан заштите животне средине, 5. јун, а тог дана људи широм планете уједињено делују како би обезбедили чистију, зеленију и сјајнију будућност за себе и будуће генерације.

У Србији ће поводом Светског дана заштите животне средине бити организоване бројне активности и манифестације, којима ће бити скренута пажња најшире јавности на значај и потребу очувања здраве животне околине.

У Народној скупштини биће одржана шеста јавна дебата “Третман опасног и посебних токова отпада у Републици Србији”, и то у организацији Централно европског форума за развој (ЦЕДЕФ) и Привредне коморе Србије.

Организатори упозоравају да у Србији постоји више од милион тона историјског опасног отпада насталог радом фабрика у прошлости, а сваке године ствара се до 200.000 тона новог опасног отпада, који се у одређеној мери неконтролисано одлаже.

Опасни отпад збрињава само 30 привремених депонија, од чега 62 одсто не задовољава прописане услове рада.

У Скупштини Града Београда ће бити организована свечаност поводом обележавања Светског дана заштите животне средине, где ће између осталог бити речи о адаптацији на климатске промене.

У Привредној комори Београда биће одржан округли сто на тему “Одрживи развој и природне катастрофе у југоисточној Европи – последице, ревитализација, заштита и превенција – изазов за привреду, становништво и државу”.

Светски дан заштите животне средине први пут је обележен 1972. године и представља главни алат помоћу којег Уједињене нације стимулишу подизање глобалне свести о значају заштите животне средине.

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН