ВИДОВДАН

Србија се данас сећа Лазара Хребељановића и Боја на Косову

У Србији се обележава Видовдан као помен на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици против турске војске на Косову пољу 1389. године, а државна церемонија, коју ће предводити председник Србије Томислав Николић, биће одржана код Споменика косовским јунацима у Крушевцу.

Председник Србије Томислав Николић, положио је данас венац на Споменик косовским јунацима у центру Крушевца поводом прославе Видовдана који је државни празник, али и Дан града Крушевца.

Николић је предводио комеморативну церемонију полагања венаца и одавања државних и војних почасти, а венац су положили и министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Љубиша Диковић као и министар полиције Небојша Стефановић.

У порти испред манистра Грачиница јутрос је почела света Видовданска литургија којој присуствује неколико стотина верника.

Литургију служе епископ рашко-призренски владика Теодосије, митрополит Амфилохије и владика Пахомије уз саслужење свештенства и пратњу црквеног хора. Литургију обезбедјују припадници Косовске полиције.

Видовдан, као државни празник, обележава се радно, а у спомен на Косовску битку, која се одиграла 28. јуна 1389, односно 15. јуна по старом календару на Газиместану и представља сећање на погинуле у свим ратовима.

Посебан значај Видовдан је добио у време стварања нове српске државе, а као званичан државни празник уведен је 1889. на 500-ту годишњицу од Косовског боја.

После Косовске битке тело кнеза Лазара (1329-1389) је сахрањено у манастиру Раваница, а у сеоби Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем крајем 17. века је пренето у фрушкогорски манастир Врдник.

У Раваницу су мошти враћене 1989, на 600-ту годишњицу Косовске битке.
На пољу Косову 1389. одиграла се пресудна битка измедју српске и турске војске, која је отворила врата Турцима за даљи продор у Европу. Претпоставља се да је турски султан Мурат Први, који је на Косово стигао са синовима Бајазитом и Јакубом, предводио 40.000 војника, а да је српски кнез Лазар Хребељановић сакупио 25.000 бораца.

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН