Браћа Грим

Браћа Грим (нем. Brüder Grimm) су Јакоб и Вилхелм Грим, који су славни по објављивању збирка немачких бајки, (нем. Kinder- und Hausmärchen) („Дечје и породичне приче“) (1812.), другог свеска 1814. („1815“ на насловници), као и многих других издања током живота.

Браћа Грим су знали и српски језик и део бајки су преузели са српског језика. Били су и у вези са Вуком Стефановићем Караџићем.[1]

 

Јакоб Грим (нем. Jacob Grimm; Ханау, 4. јануар 1785Берлин, 20. септембар 1863) је био немачки писац, филолог, библиотекар у Каселу, академик и професор у Берлину и оснивач савремене германистике.

Са братом Вилхелмом издавао немачке народне бајке, и тиме обратио пажњу научника не само народне умотворине него и на народни говор (дијалекте), док се дотад проучавао само књижевни језик; у проучавање језика увео историјско-упоредни метод. Најзначајније дело му је Немачка граматика у 4 свеске; у другом издању I свеске (1822) дао је објашњење закона о промени гласова, познат као Гримов закон. Значајна су и дела: Историја немачког језика (1848), Немачка митологија (1835), Немачке правне старине (1828) и др. Са братом почео је 1852. издавати Речник немачког језика, чије је издавање настављено и после његове смрти. Био је пријатељ Вука Стефановића Караџића; немачкој публици приказивао је Вукове збирке, преводио српске народне песме, а превео је и Вукову Српску граматику.

Брођанин Игњат Алојзије Брлић у „Писмима своме сину Андрији Торквату“ (књига 1., 1942) у писму од 13.1.1844. између осталог пише: „Вук је одпратио Обреновића у нимачке земље. Грим је велики мудрац који се је подпуно у пол Нимачке нашки научио, он је при великој њекој књижници библиотекар.“.

Јакоб Грим
Grimm.jpg

Браћа Грим (Јакоб десно)
Датум рођења 4. јануар 1785.
Место рођења Ханау
Хесен-Касел
Датум смрти 20. септембар 1863. (78 год.)
Место смрти Берлин
Пруска

 

Вилхелм Грим (нем. Wilhelm Grimm; Ханау, 24. фебруар 1786Берлин, 16. децембар 1859), немачки књижевник и филолог.

Заједно с братом Јакобом је сарађивао на истраживању немачког језика, фолклора и културе. Бавио се студијама споменика старог немачког језика. Има битан удео при изради збирке прича „Дечје и домаће бајке“. Његов научно-истраживачки рад карактерише узорна прецизност, јасност дефиниција и крајња критичност.

Вилхелм Грим
Grimm.jpg

Браћа Грим (Вилхелм лево)
Датум рођења 24. фебруар 1786.
Место рођења Ханау
Хесен-Касел
Датум смрти 16. децембар 1859. (73 год.)
Место смрти Берлин

Објавио:

Немања Вучковић

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН