Диносауруси

Назив диносаурус потиче од грчких речи деинос (страшан) и саурус (гуштер), а дао га је енглески зоолог, серРичард Овен, 1841. Људски поглед на ова бића мењао се током времена. Прво су замишљани као велики, летаргични рептили и сликани су као усамљене животиње које лутају по мочвари, вукући за собом своје дугачке репове. Тек крајем шездесетих година прoшог века, са открићем деинонихуса (Deinonychus), било је јасно да то није никакав инфериорни, троми гуштер већ високоспецијализован предатор, морфолошки сличнији птици него гмизавцу. Тада мала група палеонтолога на челу са Џоном Остромом изнeлa je виђење диносауруса као топлокрвних, друштвених животиња, савршено прилагођених условима своје средине.

Диносауруси
Temporal range: тријаскреда
Saurier2.jpg
макета тираносаурус рекса.
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Sauropsida
Надред: Dinosauria
Owen, 1842
редови и подредови

Почиње у тријасу, пре скоро 250 милиона година, када се од примитивних текодонта почeo дa сe развија диносаурус и неке друге групе архосаурија. Најстарији познати представник диносауруса или Диносауриморфа јееораптор луненсис (Eoraptor lunensis)- што значи јутарњи крадљивац, пронађен у Аргентини 1991. Пронашао га је Паул Серено, палеонтолог из Чикага. Старост овог фосила износи око 235 милиона година. Од тог времена група диносауруса почиње наглу експанзију и заузима све делове тадашњег копна.

Још на почетку свог развоја деле се на две велике групе:

  • Саурисхија (Saurischia), диносаурус са карличним појасом као код данашњих гмизаваца (стидна кост, os pubis, је уперен према напред) и
  • Орнитисхија (Ornitischia), са карличним појасом као код птица (os pubis је окренут уназад, паралелно са седном кости, os ischium).

Обе групе дају низ огранака који заузимају сва копнена станишта и не дозвољавају сисарима да се даље развијају. Сисари су се појавили, приближно, кад и први диносауруси и од тада нису нимало напредовали читавих 170 милиона година, све док диносауруси нису изумрли. У периоду јуре, а можда још и у тријасу, из групe сауришиа рaзвиo сe огранак из кога сунасталe прве птице.

Даље усавршавање диносауруса трајало је и током периода креде када су били на врхунцу свог развоја, а онда мистериозно нестали остављајући за собом једино птице као најприлагођенију групу целуросаурија. Нестанак диносауруса, других крупних мезозојских рептила и уопште 65% тадашњег живог света, доводи се у везу са падом огромног астероида који је пре 65 милиона година пао на полуострво Јукатан у Мексику. Збуњујућа је чињеница да су преживели неки организми врло блиски диносаурусима, као што су њихови примитивнији сродници – крокодили и њихови еволуциони потомци – птице.

 

Подела

Saurischia
Herrerasauridae Herrerasil.jpg HerrerasaurusStaurikosaurus
Theropoda
Coelophysoidea Coelophysis silhouette.jpg CoelophysisLiliensternusDilophosaurus
Neotheropoda
Ceratosauria Ceratosil.jpg CeratosaurusMajungasaurusCarnotaurus
Tetanurae
Megalosauroidea Spinosaurus silhouette.jpg SpinosaurusSuchomimusTorvosaurus
Avetheropoda Tyrannosaurus silhouette.jpg AllosaurusTyrannosaurusVelociraptor
Sauropodomorpha
Prosauropoda Massospondylus silhouette.jpg AnchisaurusPlateosaurusMassospondylus
Sauropoda
Базални припадници Sauropoda Basal sauropod silhouette.jpg MamenchisaurusShunosaurusOmeiosaurus
Neosauropoda
Diplodocoidea Diplosil.jpg DiplodocusApatosaurusAmargasaurus
Macronaria Brachiosaurus silhouette.jpg BrachiosaurusCamarasaurusAmpelosaurus
Ornithischia
Heterodontosauridae Heterodontosaurus silhouette.jpg HeterodontosaurusAbrictosaurus
Genasauria Thyreophora
Базални припадници Thyreophora Scelidosaurus silhouette.jpg ScelidosaurusScutellosaurus
Eurypoda
Stegosauria Stegosaurus silhouette.jpg StegosaurusKentrosaurusHuayangosaurus
Ankylosauria Ankylosaurus silhouette01.jpg EuoplocephalusEdmontoniaAnkylosaurus
Cerapoda Marginocephalia
Pachycephalosauria Pachycephalosauria silhouette.png PrenocephalePachycephalosaurusStegoceras
Ceratopsia Protoceratops silhouette.jpg TriceratopsProtoceratopsTorosaurus
Ornithopoda
Базални припадници Ornithopoda Hypsilophodon silhouette.jpg HypsilophodonAgilisaurusLeællynasaura
Iguanodontia Parasaurolophus silhouette.jpg IguanodonEdmontosaurusParasaurolophus

Диносауруси су нестали пре око 65 милиона година. Постоје различите хипотезе о њиховом нестанку. Једна од њих је везана за пад огромног метеоритана Земљу. Ако би метеорит био довољно велики, удар би подигао такав облак прашине да би створио заклон између Земље и Сунца. Самим тим сунчеви зраци не би допирали до површине земље и биљке не би могле да себи стварају храну процесом фотосинтезе. Уследило би изумирање хербивора и карнивора услед сукцесивног повећања недостатка хране.

Написао:

Немања Вучковић

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН