Добротворна фондација Српске православне цркве „Човекољубље“

02_12
Црква у свом двадесетвековном искуству кроз ове речи Светог апостола Павла проналази мотив за учешће у страдању ближњих, ублажавању патње и сведочењу љубави онима којима је то најпотребније. Чезнући за поимањем смисла живота од момента када је Бог постао човек, они који су пошли за Њим свесни су да свој однос са Христом могу изградити само кроз ближње. Прошло је више од годину дана од како су Србију захватиле поплаве библијских размера. У том тренутку свима који у себи носе честице људскости било је јасно да је на толико страдање ближњих једини одговор човекољубље.
Човекољубље, Добротворна фондација Српске Православне Цркве од првог тренутка све своје ресурсе, расположиве и потенцијалне, ставила је у службу браће која страдају у разним крајевима Србије и Републике Српске. Водећи се вековним принципом Цркве да Господ од нас тражи да урадимо само оно што можемо, а Он ће надоместити остало, све своје скромне могућности Човекољубље је ставило у службу страдајућих, у исто време упућујући позив за помоћ својим дугогодишњим сарадницима различитих хришћанских конфесија. Из данашње перспективе, у којој су видљиве само трајне и дугорочне последице, не можемо а да се не сетимо и пред Господом са захвалношћу поменемо све оне људе који су кроз институције или самоиницијативно у помагању погођенима поплавама иза себе оставили дане и ноћи залагања и несебичног труда.
Дугачак је списак потреба које је Човекољубље покушало да задовољи својим активностима спроведеним на терену. Помоћ је подељена у општинама: Смедеревска Паланка, Лазаревац, Обреновац, Свилајнац, Параћин, Јагодина, Краљево, Трстеник, Косјерић, Лучани, Чачак, Горњи Милановац, Крупањ, Уб, Лајковац, Рековац, Јамена и Кладово. Као први, хитни одговор 1500 породица је добило информативни материјал, односно упутство за чишћење, дезинфекцију и сушење стамбеног простора након поплава, 650 породица пакете за бебе, 835 пакете за личну хигијену, 220 пакете хране, хигијене и гардеробе, а 1000 породица пакете и средства за дезинфекцију стамбеног простора. Како су поплавама највише биле погођене породице које зависе од онога што саме производе, тако је следећи корак био усмерен на пољопривредна домаћинства. За 1156 породица обезбеђена је сточна храна, 1052 породице добиле су семе поврћа и припадајуће ђубриво, 120 породица семе жита и ђубриво, а на имањима 40 породица постављени су пластеници са комплетном опремом. Уследила је новчана помоћ за обнову оштећеног покућства за 1159 породица, а за надокнаду штете у пољопривреди за 431 породицу. Домаћинствима која нису успела сама да поправе и уреде своје оштећене домове помоћ је упућена у виду плаћеног рада за обнову стамбеног простора. Ову врсту помоћи добило је 811 породица, а 170 породица добило је на коришћење апарате за исушивање просторија. За 70 породица обезбеђени су шпорети на дрва и за још 300 огрев.
Из канцеларије Човекољубља у Подгорици, уз помоћ Митрополије црногорско-приморске, петнаест камиона хуманитарне помоћи упућено је у општине: Обреновац, Ваљево, Шабац, Трстеник, Смедеревска Паланка, Параћин, Свилајнац, Добој, Брчко, Бијељина и Шековићи.
Уз помоћ новоформиране Епархије франкфуртске и све Немачке и верног народа Човекољубље је реконструисало куће најугроженијим поплављеним породицама. До сада су обновљене четири куће у Добоју и једна у Јањи, а у току је реконструкција четири куће у Кладову и једне у Краљеву. Такође, у Добоју је на име Човекољубља купљена кућа у коју су дугорочно смештене породице које су социјално угрожене, поплављене и немају никакву некретнину у свом власништву.
Запослени у Човекољубљу и волонтери, многобројни добронамерни људи, свештеници, упосленици центара за социјални рад и општина свакодневно су радили на спровођењу активности усмерених пострадалима од поплава. Тако смо успели да приђемо и помоћ упутимо ка 10.000 породица. Тешко је бројевима представити кроз шта смо сви заједо пролазили и какав смо одговор на изазове дали. Сведочанство о томе јесте љубав која је залагањем стигла до угрожених.

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН