Edvardov fazan (Lophura Edwardsi)

Edwardov fazan (Lophura Edwardsi) je ptica poreklom iz nizijskih predela Vijetnama. Naseljava šumovite terene do 600m nadmorske visine. Prvi put ga je kao vrstu naučno opisao 1896. godine francuski ornitolog Alfonso Milne Edwards po kome je i dobio ime.
Mužjak i ženka se razlikuju po boji i veličini. Mužjak ima crveno lice i noge, belu ćubu, po celom telu je tamno plav sa metalnim odsjajem koji na suncu stvara neverovatan utisak na posmatrača i deluje nestvarno.

Edward's Pheasant male

To sigurno i na ženke, koje su inače braon perja i skromnije obojene, deluje opčinjavajuće. Ali, one i moraju da budu neupadljive jer dok čak i 25 dana leže na jajima, braon boja se uklapa sa zemljom i okolinom i grabljivice je veoma teško mogu primetiti.

Edward's Pheasant hen

Vijetnamski rat, seča šuma i lov, kao uticaj čoveka na prirodno stanište ovih fazana, dovelo je do toga da kao vrsta nestane i sedamdesetih godina prošlog veka je već smatrana istrebljenom.

1996. u šumama Vijetnama je uhvaćena ptica za koju se ispostavilo da je Edvardov Fazan. Nakon nekog vremena, uhvaćeno je još nekoliko jedinki. Posle nekoliko godina, uspešno su se razmnožili i u veštačkim uslovima. U odgajivačnicama širom sveta populacija se uvećava, ali u prirodi usled uništavanja prirodnog staništa, ponovo nestaje. Od 2000. godine, nijedan primerak nije zabeležen u prirodi.

Mojoj porodici i meni se ukazala prilika i čast, da pre nekoliko godina dobijemo ove fazane. Uz preveliku ljubav, poštovanje i divljenje prema njima, na nama je pre svega i odgovornost u pokušaju da sačuvamo ovu prelepu pticu.

Nadamo se da će se ova, kao i sve ostale ugrožene vrste životinja i biljaka, izboriti za svoj opstanak uz neizbežnu pomoć svih nas.

Novinar istraživač:
Petra Đorđević

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН