Музеј Николе Тесле

Музеј Николе Тесле је основан 5. децембра 1952. године. Смештен је у Улици Крунској 51, у згради саграђеној између 1927. и 1929. године као кућа Ђорђа Генчића по пројекту архитекте Драгише Брашована.Зграда музеја је проглашена за споменик културе 1987. године.

Музеј има сталну поставку, и у једном делу је посвећена животу и раду Николе Тесле, а у другом је представљен развој науке о електрицитету и магнетизму. Најзанимљивији део је са аутентичном документацијом и радним моделима Теслиних изума.

Генерални директор Унеска Коићиро Мацуура је донео 16. октобра 2003. године одлуку о упису архивске грађе из заоставштине Николе Тесле у регистар Унеска „Памћење света“.

Музеј Николе Тесле
Музеј Николе Тесле
Држава Застава Србије Србија
Град Београд
Основне информације
Оснивање 1952.
Колекција оригинални документи
књиге
часописи
историјски и технички предмети
фотографије
уређаји, инструменти
Број предмета 165.700
Подаци о посетама
Посетиоци 191.876 (2008)
Адреса Крунска бр. 51
Званична веб презентација Музеј Николе Тесле
Управа
Директор Владимир Јеленковић
Кустос Братислав Стојиљковић
Ивана Зорић

Богата музејска грађа о живот и делу славног српског научника Николе Тесле, дошла је по судској одлуци Америчких власти, која је прогласила за јединог наследника, рођака Николе Тесле, Саву Косановића. Сходно Теслиној жељи Сава Косановић је сву личну имовину и документацију Николе Тесле, пренео у Београд1951. године. Музеј у Београду чува оригиналну личну заоставштину Николе Тесле.

Музеј поседује богату колекцију:
  • преко 160000 оригиналних докумената
  • преко 2000 књига и часописа
  • преко 1200 историјских и техничких предмета
  • преко 1500 фотографија и других предмета, уређаја, инструмената
  • преко 1000 планова и цртежа

Музеј Никола Тесла је јединствена институција код нас и у свету. Поседује највећу збирку докумената о животу и раду светског научника Николе Тесле. Велики значај има за научнике, истраживаче и широку публику. Као такав, ширећи своју делатност и дајући свима информације о Николи Тесли, доприноси ширем и јаснијем увиду, о великом доприносу науци и друштву, који је Никола Тесла својим плодоносним радом, подарио целом човечанству.

Author: УЧИТЕЉ ДЕЈАН